لطفا صبر کنید ...

طول مدت درمان ذات‌ الریه در بزرگسالان چقدر طول می کشد؟

مهر ۲۲, ۱۳۹۹ توسط پزشک آشنا2
pneumonia-pezeshkashena-one.jpg

درمان ذات‌ الریه

درمان ذات‌ الریه در بزرگسالان با چه روش درمانی انجام می شود؟ بیماری ذات الریه در هر سنی، از نوزادی تا کهنسالی دیده می‌ شود اما ابتلا به آن با بالا رفتن سن بخصوص بعد از ۶۵ سالگی افزایش می‌ یابد. البته در افرادی که بیماری‌ های زمینه‌ ای مانند بیماری‌ های قلبی و ریوی مانند برونشیت یا آسم دارند، بیشتر است. رسانه اینترنتی پزشک آشنا با همکاری دکتر سید امین ضمیری متخصص بیماری‌ های عفونی گرمسیری، فلوشیپ کنترل عفونت از آمریکا به بررسی طول مدت درمان ذات‌ الریه می پردازد.

درمان ذات الریه در بزرگسالان

« ذات‌ الریه » واژه‌ ای عربی است که معادل فارسی آن سینه پهلو و نام علمی‌ اش « پنومونی » می‌ باشد. در فصل‌ های پاییز و زمستان که سرماخوردگی و بیماری‌ های مشابه ویروسی زیاد است، موارد ابتلا به سینه پهلو نیز افزایش می‌ یابد.

به این بهانه سراغ دکتر ضمیری، عضو انجمن متخصصان عفونی امریکا رفتیم تا پاسخگوی سؤالات ما در رابطه با این بیماری باشد. سینه پهلو توسط انواع مختلف باکتری‌ ها، قارچ‌ ها، ویروس‌ ها و حتی گاهی اوقات انگل‌ ها ایجاد می شود.

سینه پهلو، ذات‌ الریه یا پنومونی عفونت بافت ریه است که می‌ تواند توسط انواع مختلف باکتری‌ ها، قارچ‌ ها، ویروس‌ ها و حتی گاهی اوقات انگل‌ ها ایجاد شود. انواع متفاوتی دارد اما آن چیزی که در اصطلاح به آن ذات‌ الریه گفته می‌ شود عفونت بافت ریه است که در سطح جامعه ایجاد می‌ شود.

در ۸۵ درصد موارد ابتلا، عامل این عفونت ریوی یکی از سه نوع باکتری « استرپتوکوک پنومونیه »، « هموفیلوس انفلوآنزا » و « موراکسلا کاتارالیس » است.

چگونه باکتری ها باعث ایجاد این بیماری می‌ شوند؟

این باکتری‌ ها در دهان، حلق و بینی بسیاری از افراد به صورت هم‌ زیستی با میزبان زندگی می‌ کنند اما به دلیل این‌ که توانایی دسترسی به قسمت تحتانی ریه را ندارند امکان ایجاد سینه پهلو وجود ندارد.

اما در شرایطی که سیستم دفاع مجاری هوایی بر اثر بیماری‌ های ویروسی، آنفلوآنزا، سرماخوردگی یا سارس تضعیف شود یا محتویات دهان اعم از غذا یا بزاق به صورت ناخواسته وارد مجاری هوایی شود، می‌ تواند باکتری را از قسمت‌ های فوقانی مجاری هوایی به قسمت‌ های تحتانی منتقل کرده و باعث ایجاد سینه پهلو شود.

"طول

چگونه آمار ابتلا به بیماری ذات الریه افزایش می‌ یابد؟

مکانیسم دفاعی ریه انسان در حالت عادی تقریباً همه باکتری‌ هایی را که به صورت تصادفی در روز و شب و حتی در هنگام خواب وارد ریه می‌ شوند پاک‌ سازی می‌ کند.

اگر حجم بزاق و مواد غذایی بیشتر از توان پاک‌ سازی ریه باشند یا بر اثر کاهش سطح هوشیاری و خواب‌ آلودگی بیش از اندازه بر اثر مصرف مواد خواب‌ آور، آرام‌ بخش‌ ها و قرص‌ های روان‌ گردان امکان بلع را از بین برده باشند، احتمال به وجود آمدن عفونت در بافت ریه افزایش می‌یابد.

علائم بیماری ذات الریه و روش درمان ذات الریه

سرفه و خلط که گاهی خونی است. درد قفسه‌ ی سینه که می‌ تواند با سرفه و نفس عمیق تشدید شود و تب که در برخی افراد می‌ تواند خیلی بالا باشد. البته این علائم ممکن است در یک سرما خوردگی یا آ‌نفلوآنزای معمولی هم دیده شود.

لازم است از سایر روش‌ های تشخیصی نیز استفاده شود اما اگر کسی دچار سرفه، خلط و درد سینه بدون آبریزش بینی یا سوزش گلو شود باید مشکوک به سینه پهلو شود و حتماً به متخصص خوب مراجعه کند.

هر پزشکی با هر نوع تخصصی می‌ تواند این بیماری را تشخیص دهد. اما با چه روش‌ هایی می‌ توان بیماری ذات الریه را تشخیص داد تا برای درمان ذات الریه در زمان مناسب اقدام نمود.

  • معاینه‌ ی بالینی که با یافتن انواع خاصی از صداهای ریوی انجام می‌ شود.
  • روش آزمایشگاهی که با بررسی افزایش گلبول سفید خون، عکس رادیوگرافی یا سیتی‌ اسکن از ریه است. انتخاب کلینیک رادیولوژی و سونوگرافی خوب برای تشخیص دقیق بیماری ذات الریه بسیار حائز اهمیت است.

آیا سینه پهلو قابل انتقال است؟

از آن‌ جایی که بیماری سینه پهلو معمولاً از طریق باکتری‌ های موجود در حلق بیمار به وجود می‌ آید؛ بنابراین انتقال به دیگران در مورد پنومونی کسب شده از سطح جامعه مطرح نمی‌ شود. پزشک خوب برای درمان ذات الریه بعد از معاینه کامل بیمار آنتی‌ بیوتیک مناسب با توجه به سن بیمار تجویز می کند.

کاهش تب، کمک به خارج کردن خلط با روش‌های دارویی و فیزیوتراپی تنفسی و رسیدگی به وضعیت تغذیه‌ ی بیمار در نوزادان بخصوص افراد مسن مصرف مکمل‌ های ویتامینی و افزایش منابع پروتئینی در وعده‌های روزانه توصیه می‌ شود و اگر درد قفسه‌ ی سینه وجود داشت می‌ توان از مسکن‌ ها نیز استفاده کرد.

"طول

برای درمان ذات الریه چه اقداماتی باید انجام شود؟

بهتر است سرفه‌ ی بیمار را با دارو سرکوب نکنیم چون در صورت قطع سرفه، خلط در ریه بیمار تجمع می‌ یابد و باعث بدتر شدن عفونت و ایجاد عوارض مختلفی برای بیمار خواهد شد.

برخلاف تصور عام برای درمان ذات الریه هیچ‌ گونه پرهیز غذایی وجود ندارند زیرا علت سرفه، درگیری عفونت شدید بافت ریه است و به سوزش و خارش گلو هیچ ارتباطی ندارد. این بیماران برای درمان ذات الریه می‌ توانند مرکبات را که حاوی ویتامین C هستند بدون هیچ دغدغه‌ ای مصرف کنند.

آیا سرما خوردگی و آنفلوآنزا باعث ایجاد سینه پهلو می شوند؟

در سرماخوردگی و ‌آنفلوآنزا به دلیل آسیب زدن به پوست سطح مجاری هوایی و مخاط تنفسی، امکان رشد و تکثیر باکتری‌ هایی که از قبل در مخاط بینی و دهان وجود دارند فراهم است و در نتیجه شانس ایجاد سینه پهلو افزایش می‌ یابد.

برای باکتری « استرپتوکوک پنومونیه » واکسن وجود دارد اما موارد مصرف آن خاص و مشخص است و در همه‌ ی افراد استفاده نمی‌ شود. افرادی که به هر دلیلی طحال‌ شان را با جراحی برداشته‌ اند، افراد بالای ۶۵ سال، مبتلایان به سرطان قبل از شروع شیمی درمانی و… می‌ توانند از این واکسن استفاده کنند.

سخن پایانی

در صورت عدم درمان ذات الریه در زمان مناسب و بهبودی بخصوص در اطفال و افراد کهنسال این عفونت ممکن است به دستگاه‌ های دیگر بدن مانند فضای جنب (فضای اطراف بیرون ریه)، جدار قفسه‌ ی سینه یا حتی از طریق خون به قلب و مغز سرایت کند.

گاهی در برخی افراد ممکن است ظرفیت‌ های ریوی افراد مبتلا کاهش یابد و باعث بروز تنگی نفس‌ های همیشگی شود. در موارد شدیدتر، این بیماری ممکن است حتی منجر به مرگ شود.

تحریریه پزشک آشنا با همکاری مجله هفت روز زندگی

پزشک آشنا


2 دیدگاه
  • سید حسن

    مهر ۱۲, ۱۴۰۲ در ۱۰:۳۵ ق٫ظ

    عنوان مقاله هست طول مدت درمان ذات‌الریه اما هرچه گشتم پیدا نکردم

    پاسخ

    • پزشک آشنا

      مهر ۱۴, ۱۴۰۲ در ۱۱:۲۲ ب٫ظ

      طول مدت درمان ذات الریه با توجه به سن فرد و علت ذات الریه متفاوت است. به طور معمول در بیشترمواقع انواع ذات الریه باکتریایی بین ۱ تا ۲ هفته زمان میبرد این در حالیست که از بین رفتن کامل ذات الریه ویروسی ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد.

      پاسخ

پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر