لطفا صبر کنید ...

علائم سرطان تخمدان و معرفی روش های درمان سرطان تخمدان

مهر ۲۴, ۱۳۹۹ توسط پزشک آشنا0
ovarian-cancer-pezeshkashena-two.jpg

درمان سرطان تخمدان

در سال های اخیر روش های درمان سرطان تخمدان بسیار پیشرفت کرده است. اگر این سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود روش های درمانی بهترین نتایج را خواهند داشت. این سرطان از تخمدان آغاز می گردد، تخمدان یک عضو دو بخشی است که تخمک تولید می کند و منبع تولید استروژن و پروژسترون در بدن خانم ها می باشد. با رسانه اینترنتی پزشک آشنا همراه شوید تا در خصوص علائم سرطان تخمدان و راهکارهای درمان و پیشگیری این نوع سرطان بیشتر آگاهی یابید.

درمان قطعی سرطان تخمدان

محققان روی درمان هایی کار می کنند که فرایند رشد سرطان را مورد هدف قرار می دهند. به این فرایند رشد تومور، رگ زایی می گویند که شامل ساخت رگ های جدید برای تغذیه تومور می باشد. دارویی به نام آواستین از این فرایند جلوگیری می کند و باعث می شود تومورها کوچک شده یا مانع از رشد آن ها می شود.

آواستین درمورد سایر سرطان ها تایید شده است اما محققان درباره درمان سرطان تخمدان هنوز هم مشغول بررسی این نوع درمان می باشند چرا که ممکن است دارای عوارض جانبی جدی باشد.

علائم سرطان تخمدان به شرح زیر می باشند، البته این نشانه ها ممکن است به دلیل شرایط دیگر نیز رخ دهند. اگر این نشانه ها بیش از چند هفته به صورت روزانه رخ داد فرد باید به متخصص خوب خود مراجعه نماید.

  • نفخ و یا فشار در شکم
  • درد در ناحیه شکم و لگن
  • احساس سیری سریع به هنگام صرف غذا
  • تکرر ادرار.

تاریخچه خانواده و سرطان

اگر یکی از بستگان نزدیک فرد به سرطان تخمدان، یا سرطان سینه یا سرطان روده بزرگ مبتلا باشد شانش ابتلا به سرطان های ارثی در فرد افزایش می یابد. در این باره محققان معتقدند علت بروز ۱۰ درصد از سرطان تخمدان ناشی از تغییرات در ژن های موروثی است.

شامل جهش ژن های BRCA1 و BRCA2 که در ارتباط با سرطان سینه نیز صدق می کند. زنانی که تاریخچه خانوادگی آنان در این رابطه واضح است باید به پزشک خوب خود مراجعه نمایند.

سن و چاقی عوامل تاثیر گذار در بروز سرطان تخمدان هستند!

خطرناکترین عامل در سرطان تخمدان عامل سن است. هنگامی که خانم به به سن یائسگی نزدیک می شود احتمال بروز این نوع سرطان افزایش می یابد. استفاده از هورمون درمانی پس از یائسگی نیز ممکن است احتمال بروز این سرطان را در خانم ها افزایش دهد.

و در مورد خانم هایی که حداقل حدود ۵ تا ۱۰ سال فقط هورمون استروژن دریافت کرده اند این خطر بیشتر می گردد. پزشکان هنوز یقین ندارند که آیا استفاده از ترکیب استروژن و پروژسترون نیز خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد یا خیر!

خطر ابتلا به سرطان تخمدان در زنان چاق نسبت به سایر زنان بیشتر است. همچنین خطر مرگ و میر در اثر ابتلا به این نوع سرطان در زنان چاق بیشتر از زنان لاغر اندام است. هر چه خانمی چاق تر باشد خطر ابتلا به این سرطان در او افزایش می یابد.

درمان سرطان تخمدان پیشرفته
درمان سرطان تخمدان پیشرفته

تست های غربالگری برای تشخیص روند درمان سرطان تخمدان

پیش از بروز علائم سرطان تخمدان یا تشخیص آن در معاینات زنانه معمول، دو روش برای غربالگری سرطان تخمدان استفاده می گردد. یکی از این روش ها آزمایش خون است برای تعیین سطوح پروتئینی به نام CA-125 روش دیگر سونوگرافی تخمدان ها است.

متاسفانه هیچ یک از روش های فوق در مورد خانم های با خطر متوسط ابتلا به سرطان کارایی ندارد. به این دلیل غربال گری فقط درمورد خانم هایی توصیه می گردد که خطر ابتلا به این نوع سرطان در آنان بیشتر است.

برای تشخیص سرطان تخمدان تصویر برداری ها، مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن به تشخیص توده در تخمدان یاری می رساند. حتما کلینیک رادیولوژی و سونوگرافی معتبری را انتخاب نمایید. البته که این اسکن ها قادر نیستند که نشان دهد توده موجود سرطانی است یا خیر.

اگر توده موجود مشکوک به سرطان باشد مرحله بعد معمولا شامل عمل جراحی است که توده مشکوک برداشته می شود. سپس نمونه ای از آن برای بررسی های بعدی به آزمایشگاه فرستاده می شود. به این عمل نمونه برداری می گویند. گاهی نمونه گرفته شده توسط سوزن برای تشخیص مورد بررسی قرار می گیرد.

مراحل رشد و درمان سرطان تخمدان

جراحی مقدماتی در مورد سرطان تخمدان به تشخیص اینکه چقدر سرطان گسترش یافته است یاری می رساند که شامل مراحل زیر است:

  • محدود به یک یا هر دو تخمدان
  • منطقه رحم و سایر اعضای نزدیک به آن گسترش یافته است.
  • در غدد لنفاوی و یا در پوشش شکم گسترش یافته است.
  • به اعضای دورتر از آن مانند ریه و کبد گسترش یافته است.

انواع سرطان تخمدان و درمان سرطان تخمدان

اکثر سرطان های تخمدان از نوع سرطان های اپیتلیال تخمدان می باشند. این تومورها، تومورهای بدخیم هستند که از سلول های روی لایه سطحی تخمدان ایجاد می گردند. البته برخی از تومورهای اپیتلیال سرطانی نیستند. این تومورها به نام تومورهایی با بدخیمی کم (LMP) معروفند. تومورهای LMP رشد آهسته و خطر کمتری دارند.

طول عمر بیماران سرطان تخمدان چقدر است؟

طول عمر بیماران سرطان تخمدان در سرطان اپیتلیال تخمدان بسته به مرحله تشخیص سرطان بین ۱۸ تا ۸۹ درصد است. اما به یاد داشته باشید که این بررسی ها مربوط به خانم ها در سال های ۱۹۸۸تا ۲۰۰۱ می باشد. امروزه درمان ها و چشم اندازها برای افراد مبتلا به این نوع سرطان بهتر شده است.

در مورد تومورهای LMP نرخ بقای پنج ساله بین ۷۷ تا ۹۹ درصد است. برای تشخیص سرطان تخمدان و تعیین مرحله آن جراحی مورد استفاده قرار می گیرد، جراحی همچنین جز مرحله اول درمان به حساب می آید و هدف از جراحی این است که تا آن جا که امکان دارد سلول های سرطانی برداشته شود.

که ممکن است شامل برداشتن یک تخمدان یا بافت نزدیک آن در مرحله یک باشد. در مراحل پیشرفته این نوع سرطان ممکن است هر دو تخمدان، رحم و بافت های اطراف آن برداشته شود.

در همه مراحل سرطان تخمدان شیمی درمانی و دارو معمولا پس از جراحی مورد استفاده قرار می گیرد. این داروها ممکن است از طریق دهان یا از طریق ورید یا مستقیما وارد شکم شوند. زنان مبتلا به تومور LMP معمولا نیازی به شیمی درمانی ندارند مگر اینکه پس از جراحی تومور دوباره بازگردد.

درمان سرطان تخمدان پیشرفته
درمان سرطان تخمدان پیشرفته

کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان

زنانی که زایمان کرده اند نسبت به زنانی که هرگز زایمان نکرده اند کمتر دچار سرطان تخمدان می گردند. با هر زایمان این خطر کاهش می یابد و شیردهی نیز در این روند موثر است. سرطان تخمدان در خانم هایی که قرص ضد بارداری استفاده می کنند کمتر است.

خانم هایی که از این قرص ها به مدت پنج سال استفاده کرده اند خطر ابتلا به سرطان در آنان نصف خانم هایی است که هرگز از این قرص ها استفاده نکرده اند. زیرا مانند بارداری قرص های ضد بارداری نیز مانع از تخمک گذاری می گردد.

گره زدن لوله های رحم که به نام بستن لوله معروف است نیز به مصونیت در برابر سرطان تخمدان یاری می رساند. در مورد هیسترکتومی نیز به همین گونه است این روش شامل برداشتن رحم و باقی گذاشتن تخمدان ها است.

برداشتن تخمدان ها خانم هایی که دارای ژن سرطانی هستند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در آنان کاهش می دهد در این افراد برداشتن تخمدان یک گزینه بسیار مناسب به حساب می آید. این روش در مورد خانم های بالای ۴۰ سال که عمل هیسترکتومی انجام داده اند در نظر گرفته می شود.

پس از درمان سرطان تخمدان

هنگامی که خانمی هر دو تخمدان خود را بر می دارد بدن آنان قادر به تولید استروژن نیست که باعث یائسگی می گردد و ارتباطی هم به سن بیمار ندارد. البته این افت سطح هورمونی خطر ابتلا به سایر شرایط پزشکی خاص که شامل پوکی استخوان نیز می باشد را افزایش می دهد.

پس از درمان سرطان تخمدان زنان باید تحت مراقبت پزشکی قرار گیرند. بعد از درمان سرطان خستگی یکی از مشکلات شایع در زنان است. برای بازگرداندن انرژی و حس سلامتی برنامه ورزشی سبک یکی از روش های مفید به شمار می آید. با پزشک خود مشورت نمایید تا ببینید کدام فعالیت ها برای شما مناسب است.

پیروی از رژیم غذایی کم چرب بعد از درمان سرطان تخمدان

هر چند هیچ رژیم غذایی قطعی برای جلوگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد اما مدارکی وجود دارند دال بر اینکه آن چه می خورید در بروز سرطان موثر است. در مطالعه ای که اخیرا انجام پذیرفته است.

نشان داد خانم هایی که حداقل مدت چهار سال رژیم غذایی کم چرب استفاده کرده اند سرطان تخمدان در آنان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. برخی محققان گزارش داده اند که سرطان در خانم هایی که سبزیجات زیاد مصرف می کنند نیز کمتر است.

سخن پایانی

سرطان تخمدان پایان زندگی است! بهترین راه برای پیشگیری و درمان این سرطان پیروری از تغذیه مناسب و چکاپ های منظم است. پس اگر زمینه ارثی سرطان دارید همواره تحت نظر متخصص خوب خود باشید.

تحریریه پزشک آشنا

پزشک آشنا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر