لطفا صبر کنید ...

ایا سکته مغزی خوب میشود ؟

آذر ۲۵, ۱۴۰۲ توسط پزشک آشنا0
brain-stroke-pezeshkashena-two.jpg

سکته مغزی

سکته مغزی یک عارضه ناخوشایند است که عوارض زیادی برای بیمار داشته و روند و کیفیت زندگی او را کاملا تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه منحصرا مغز انسان را مورد توجه قرار می دهد و به ‌همین علت، بعد از بروز آن، برخی عملکردهای جسمانی و حیاتی فرد مختل می شود. در این مقاله از رسانه اینترنتی پزشک آشنا قصد داریم تا درباره سکته مغزی صحبت کنیم. این عارضه عموما بدون علائم بارزی در فرد اتفاق می ‌افتد و به همین علت به آن قاتل خاموش می گویند. بنابراین، شناخت این بیماری و علائم و عوارض آن موضوع بسیار مهمی است.

آیا سکته مغزی خوب می شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که شرایط بهبودی پس از سکته برای برخی از بیماران وجود دارد. تقریبا اغلب بیماران با شروع درمان ‌های دارویی و توانبخشی از روزهای اول، روند بهبودی را طی می کنند؛ اما رسیدن به بهبودی کامل و باقی ماندن برخی از عوارض این بیماری در بدن بیمار به شرایط و عوامل متعددی بستگی دارد.

اگر بیماری که دچار این سکته شده است، در بازه زمانی کمتر از ۴ ساعت پس از بروز اولین علائم به بیمارستان رسانده شود، می ‌تواند با دریافت به موقع و صحیح دارو از مرگ و یا آسیب های جدی نجات پیدا کند و یا با آسیب های کمتری مواجه شود. البته در هنگام انتخاب دارو باید به شرایط و وضعیت جسمی بیمار هم توجه شود.

در اولین فرصت پس از ترخیص بیمار، باید درمان‌ های توانبخشی به طور جدی در منزل و مراکز درمانی زیر نظر تیم پزشکی حاذق و مجرب انجام شود.در این مرحله، انجام درمان صحیح با برنامه ریزی مناسب و با نظارت مراکز توانبخشی، مهم ترین قدم برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی و پیشرفت درمانی برای بیمار سکته مغزی است.

طول عمر بعد از سکته مغزی

شدت سکته مغزی بر طول عمر بعد از سکته تاثیر بسیار زیادی دارد. بسیاری از افرادی که دچار سکته شدید می شوند، با تغییراتی در علائم حیاتی مواجه شده و معمولا جان خود را از دست می دهند. اما معمولا تعداد کمی از افراد بعد از این نوع سکته فوت می کنند و می توانند با انجام روند درمانی به زندگی خود ادامه دهند.

برای جلوگیری از مرگ بیمار، بهتر است فرد پس از سکته سریعا به بیمارستان منتقل شود تا درمان های اورژانسی دریافت کند. سن فرد نیز عاملی است که می تواند بر خطرات ناشی از این سکته تاثیر بگذارد. پس از سکته، بیمار باید علاوه بر درمان های لازم، دائما در خانه یا بیمارستان تحت نظر باشد تا علائم حیاتی او چک شود.

معمولا روش هایی چون دریافت توانبخشی، کاردرمانی و فیزیوتراپی بر بهبودی بیماران تاثیر قابل توجهی دارد و با افزایش انگیزه و امید به زندگی در آنها باعث بهتر شدن کیفیت زندگی آنها می شوند. این روش های درمانی به فرد کمک می کنند تا فعالیت های اجتماعی و روزمره خود را مجدد ادامه دهند و با افسردگی مواجه نشوند.

سکته مغزی خفیف چیست؟

سکته مغزی خفیف به موقعیتی گفته می ‌شود که در آن، علائم سکته در فرد دیده می شود؛ ولی این علائم در مدت زمان کوتاهی از چند دقیقه تا چند ساعت برطرف می ‌شود. این نوع سکته به علت عدم خونرسانی به مغز انسان اتفاق می افتد که در طی آن، لخته خون در یکی از عروق مغزی گیر کرده و مانع از خونرسانی به مغز می شود.

احتمال دارد که لخته در داخل مغز تشکیل شده و یا از قسمت دیگری از بدن روانه مغز شود که به آن آمبولی می ‌گویند. لخته خون در مغز، از خونرسانی به آن جلوگیری می کند و فرد دچار سکته می شود. این لخته در سکته خفیف، پس از مدتی از بین می رود و خونرسانی به مغز دوباره برقرار شده و نقایص عصبی نیز از بین می روند.

سن، عامل خطر بسیار مهمی برای ابتلای افراد به این بیماری محسوب می‌ شود و شیوع این سکته با درجه خفیف در سنین مختلف، متفاوت است. معملا در بازه سنی زیر ۳۵ سال، از هر ۱۰۰ هزار نفر، ۱ الی ۳ نفر دچار سکته خفیف می‌ شوند و در بازه سنی بالای ۸۵ سال، از هر ۱۰۰ هزار نفر، ۱۵۰۰ نفر به این بیماری دچار می ‌شوند.

علت سکته مغزی چیست ؟
علت سکته مغزی چیست ؟

علائم سکته مغزی خفیف

علائم این سکته با توجه به اینکه سکته در کدام قسمت از مغز رخ داده است، متفاوت است. معمولا فرد در یک سمت بدن دچار فلجی یا ضعف عضلانی می شود. این ضعف عضلانی عموما در صورت فرد هم اتفاق می افتد و باعث افتادگی یک طرف صورت می شود. گاهی بیماران قدرت تکلم خود را از دست داده و نمی توانند به خوبی صحبت کنند.

ممکن است بیمار با بی حسی یا مورمور شدن اعضای بدن خود مواجه شود که این جریان نیز مانند فلجی، اغلب در یک نیمه‌ بدن اتفاق می افتد. احتمال دارد فرد با اختلالات بینایی، شنوایی، تعادل و اختلالات شناختی نیز، مواجه شود. گاهی اوقات در اثر سکته ممکن است فرد هوشیاری خود را از دست بدهد که خیلی شایع نمی ‌باشد.

لازم به یادآوری است که علائمی که به آن اشاره کردیم، علائم کلی وقوع سکته در مغز هستند که معمولا این علائم در بدن بسیاری از بیماران ماندگار می شوند؛ اما در بیماران با سکته خفیف، این علائم در بازه زمانی چند دقیقه تا نهایتا ۲۴ ساعت کاملا از بین می رود و اختلال و عوارضی برای فرد بیمار پابرجا نمی ماند.

علائم سکته مغزی خاموش

سکته مغزی خاموش، وضعیتی است که خونرسانی به بخشی از مغز به طور ناگهانی قطع شده، اکسیژن رسانی به مغز مختل شده و باعث آسیب سلول‌ های مغزی می شود. در این سکته خاموش، ناحیه کوچکی از مغز آسیب‌ می بیند یا قسمتی از مغز مختل می شود که کنترل کننده عملکردهای حیاتی بدن نیست. به همین علت، فرد متوجه آن نمی شود.

در هنگام وقوع این سکته، فرد با عدم تعادل ناگهانی مواجه شده و ممکن است کنترل برخی عضلات بدن مانند مثانه را به طور موقت از دست بدهد. در سکته خاموش، احتمال از دست دادن حافظه به طور خفیف وجود دارد. برخی مهارت ها و توانایی های شناختی فرد مختل می شود و ممکن است رفتار و شخصیت فرد به طور ناگهانی تغییر کند.

علائم سکته مغزی در زنان

تحقیقات نشان می دهند که سکته مغزی سومین علت مرگ در بین زنان است، اما بسیاری از زنان، نشانه های این بیماری را به خوبی نمی شناسند. برخی علائم این بیماری در زنان مشابه مردان نیست. این علائم شامل حالت تهوع یا استفراغ، تشنج، سکسکه، مشکلات تنفسی، درد، غش کردن یا از دست رفتن هوشیاری و ضعف عمومی می باشد.

گاهی ممکن است علائم در زنان به سرعت قابل تشخیص نباشد و روند درمان با تاخیر مواجه شود. رفتارهایی مانند خواب آلودگی ناگهانی نیز، می تواند علامت وقوع این سکته در زنان باشد. سکسکه و درد قفسه سینه هم از علائم این سکته در زنان است که گاهی به اشتباه نشانه ای از سکته قلبی یا سوءهاضمه در نظر گرفته می شود.

بارداری در ماه های آخر و حتی بعد از زایمان، بیماری لوپوس، سردردهای میگرنی، قرص های ضد بارداری و درمان های جایگزین هورمونی می توانند خطر سکته در زنان را افزایش دهند. برخی علل یکسان در مردان و در زنان مانند سیگار کشیدن، کاهش فعالیت های جسمی و بالا بودن فشار خون می تواند باعث افزایش ریسک این سکته شوند.

علائم قبل از سکته مغزی

برخی علائم به عنوان زنگ خطر برای وقوع سکته در مغز محسوب می شوند که به محض مشاهده آنها باید سریعا با اورژانس تماس گرفت. ممکن است فرد با بی حسی و یا ضعف ناگهانی مواجه شود یا گیجی و سردرگمی داشته باشد و به سختی صحبت کند. گاهی فرد با نابینایی ناگهانی در یک چشم، عدم تعادل و یا سردرد شدید مواجه می شود.

علت سکته مغزی چیست ؟
علت سکته مغزی چیست ؟

علائم سکته مغزی شدید

در سکته شدید، معمولا یک سمت بدن فلج شده و با بی حرکتی کامل مواجه می شود و دست و پای فرد هم شل می گردد. بسیاری از افراد پس از سکته شدید، قدرت نشستن ندارند و برای کنترل گردن و تنه مشکل دارند. بیمار قدرت تکلم و بلع خود را از دست می دهد و برای غذا دادن به او فقط باید از تیوپ های مخصوص استفاده کرد.

در این بیماری، بدن فرد درگیر مشکلات حسی و گزگز شدن می شود و کنترل ادرار و مدفوع خود را از دست می دهد. همچنین، بیمار با مشکلات تنفسی مواجه شده و باید به دستگاه اکسیژن وصل شود. بسیاری از بیماران، اختلالات شناختی و فراموشی پس از این سکته را تجربه می کنند و علائم حیاتی آنها پس از عمل به مخاطره می افتد.

در این بیماری، اسپاسم های شدیدی در اندام های بدن بیمار ایجاد می شود و عموما هماهنگی حرکتی عضلات بدن او مختل می شود. بیمار با مشکلات بینایی مواجه می شود؛ به طوری که ممکن است یک سمت خود را به خوبی نتواند ببیند. علاوه بر این، به طور معمول در سکته شدید، بیمار درگیر عدم هوشیاری و در شوک فرو رفتن می شود.

سکته مغزی و مرگ

درصد کمی از افراد پس از سکته مغزی جان خود را از دست می دهند. این سکته معمولا در یک نیمه از مغز اتفاق می افتد و هنگام آسیب یک نیمه مغز، نیمه دیگر به ادامه عملکردهای بدن می پردازد. اما اگر مغز از دو نیمه تشکیل نشده باشد؛ زمان اتفاق افتادن سکته در مغز، علائم حیاتی بدن مختل شده و سکته باعث مرگ می شود.

عوامل بسیاری بر مرگ بیمار پس از این سکته تاثیر دارند که می توان به مختل شدن تنفس و ضربان قلب در اثر سکته، داشتن بیماری های زمینه ای، دیر رساندن بیمار به مراکز درمانی، کهولت سن، تشنج های شدید پس از سکته، عدم دریافت درمان های اورژانسی و پزشکی بعد از سکته و آسیب منطقه وسیعی از مغز به علت سکته می باشد.

سخن پایانی

در این مقاله از رسانه اینترنتی پزشک آشنا درباره سکته مغزی صحبت کردیم. این سکته، بر جنبه های جسمی، عملکردی و روانی فرد تاثیرگذار است و عملکرد های بدن را مختل می کند. در زمان وقوع این سکته، جریان خون به یک منطقه از مغز قطع شده و باعث نرسیدن اکسیژن به آن بخش مغز شده و سلول های مغزی آسیب می بیند.

شدت وقوع سکته در مغز در افراد متفاوت است و در همه یکسان نیست و در هر فرد علائم و عوارض متفاوتی از این سکته ایجاد می شود. این علائم و عوارض ناخوشایند هستند و گاهی ناتوانی های ایجاد شده بعد از سکته، محدودیت های زیادی برای بیمار ایجاد می کند. بنابراین، آگاه سازی درباره این بیماری و عوارض آن مهم است.

تحریریه پزشک آشنا

پزشک آشنا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر