لطفا صبر کنید ...

روانشناسی رنگ چیست؟ نماد رنگ‌ها در روان‌شناسی

اسفند ۱۲, ۱۴۰۲ توسط پزشک آشنا0
color-psychology-pezeshkashena.jpg

روانشناسی رنگ

روانشناسی رنگ موضوعی است که در دهه گذشته جنجال های بسیاری را ایجاد کرد. طبق تحقیقات گسترده ای که در این دهه بر روی رنگ ها انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که رنگ ها بیشتر از آنچه ما فکر می کنیم بر روی جنبه های مختلفی از زندگی ما مثل خلق و خو، میزان تحرک، اشتها و … تاثیر می گذارند. موضوع از آنجایی جالب شد که بسیاری از متخصصین ما در حوزه های پزشکی استفاده از روانشناسی رنگ را به لیست درمان های خود اضافه کردند. با رسانه اینترنتی پزشک آشنا همراه باشید تا با مهمترین نکات در این خصوص آشنا شوید.

علم روانشناسی رنگ

در روانشناسی رنگ ها به چگونگی تاثیر رنگ بر روی اخلاق، رفتار، کردار و شخصیت انسان پرداخته می شود. به عبارتی هدف از این علم تعیین تاثیر رنگ ها بر تصمیمات روزانه است. این رنگ ها می توانند در لباس هایی که می پوشیم، دیوارپوش ها و رنگ های غالب دکوراسیون هایی که در آنها قرار می گیرم و … وجود داشته باشد.

رنگ ها قادر هستند تا با ایجاد تغییرات فیزیولوژی موجب خستگی چشم، بالا رفتن فشار خون، افزایش متابولیسم و … شوند. برای برخی از رنگ ها معانی جهانی تعریف شده است. به عنوان مثال رنگ هایی که در طیف قرمز هستند مانند نارنجی، زرد به رنگ های گرم معروف بوده و حس گرما، راحتی و خشم و خصومت را منتقل می کنند.

از طرف دیگر رنگ هایی مانند بنفش، نیلی و آبی به رنگ های سرد مشهور بوده و علاوه بر آرامش قادرند تا حس هایی مانند بی تفاوتی یا غمگینی را انتقال دهند. در واقع اگر بخواهیم که اثرات روانی رنگ ها را بررسی کرده و ببینیم که هر رنگی چه تاثیری بر خلق و خو و روان ما می گذارد باید معانی رنگ ها را بدانیم.

معنی هر رنگ در علم روانشناسی رنگها

  • قرمز: نشان دهنده هیجان، اشتیاق و عشق
  • صورتی: نرمی، سادگی و حفاظت
  • نارنجی: مهربانی و شادی
  • سبز: سرسبزی، رشد و طراوت
  • بنفش: نجیب، مرموز و پر زرق و برق بودن
  • آبی: صلح و امید، خرد و عقل
  • زرد: امید، شادی و خطر
  • سفید: بی تفاوتی و صداقت
  • سیاه: سرد و مرموز و نجیب بودن.

روانشناسی رنگ ها در لباس

رنگ ها قادرند تا شما را جذاب، افسرده و یا حتی بی حال نشان دهند. در واقع رنگ لباس از پرقدرت ترین المان هایی است که می تواند بر روی ذهن مخاطب تاثیر گذاشته تا سخن شما را رد یا قبول کند. اگر جز اشخاصی هستید که قرارهای مهمی دارید، لازم است که در مورد روانشناسی رنگ ها در لباس اطلاعات خوبی داشته باشید.

استفاده از رنگ مشکی در لباس ها، نشانه این است که شما باهوش، مرموز و پیچیده هستید. اگر بخواهیم به صورت خلاصه این رنگ را معنی کنیم باید بگوییم که مشکی نماد قدرت، اعتبار و جدیت است. چنانچه کمد لباس شما پر از لباس های رنگارنگ است اما شما مشکی را ترجیح می دهید، یعنی شما فردی جاه طلب و حساس هستید.

انتخاب رنگ سفید در لباس ها، نشان دهنده کمالگرایی و آزادی است. البته با توجه به اینکه سفید یک رنگ خنثی است بسیاری از افراد از آن برای ست کردن استفاده می کنند. روانشناسی رنگ ها در لباس می گوید لباس خاکستری نشان دهنده آرامش خیال و کمال است و افرادی که این رنگ را انتخاب می کنند، نمی خواهند زیاد در دید باشند.

استفاده از رنگ زرد در لباس تقویت روانی و روحی مخاطب شما را به همراه دارد. البته لباس زرد گوشه ای از تیزهوشی و ماجراجویانه بودن شما را هم برای طرف مقابلتان هویدا می کند. رنگ بنفش از رنگ های سلطنتی بوده و پوشیدن لباس بنفش هم نشانه تشریفاتی بودن شماست. زیرا این رنگ نشانه بارزی از نماد ثروت است.

علم روانشناسی رنگ
علم روانشناسی رنگ

روانشناسی رنگ قرمز

قرمز یکی از اصلی ترین رنگ های گرم است که معمولاً برای توصیف آتش و خون از آن استفاده می شود. قرمز روشن، قرمز تیره، سرخابی، شرابی، یاقوتی، ارغوانی و خرمایی طیف های مختلف رنگ قرمز هستند. این رنگ نمادی از جنگ، انرژی، قدرت، بزرگی، هیجان، شهوت، عشق، خشم، رهبری، اراده، میل و اشتیاق فراوان و قدرت است.

قرمز باعث ترشح آدرنالین در خون شده و به همین خاطر موجب افزایش انرژی و در مواردی بهم خوردن تمرکز، بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب می شود. این رنگ افراد را وادار به فعالیت می کند. اشخاصی که به رنگ قرمز علاقه دارند بسیار پر تحرک و پر جنب و جوش هستند. زیاد ورزش کرده و به تناسب اندام خود اهمیت می دهند.

با توجه به اینکه قرمز میل به تحریک را افزایش می دهد بنابراین باعث لاغری و کاهش وزن هم می شود. اما جالب است بدانید که همین رنگ حین غذا خوردن می تواند اشتهای شما را افزایش دهد. متاسفانه تحقیقات نشان داده که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور قرمز باعث تحریک پذیری و در نتیجه عصبانیت شما می شود.

روانشناسی رنگ سبز

رنگ سبز یکی از رنگ های اصلی در زمره رنگ های سرد است که پس از آبی به عنوان دومین رنگ پر طرفدار در جهان شناخته می شود. این رنگ نشانه حیات و تولد دوباره است. سبز لجنی، یشمی، لیمویی، زمردی، سبز تیره، سبز آبی، سبز چمنی و زیتونی از طیف های مختلف این رنگ هستند. سبز به عنوان نماد ایمنی هم شناخته می شود.

افرادی که به رنگ سبز علاقه دارند، بسیار عاطفی بوده و معمولاً خود را وقف دوستان و آشنایان می کنند. این افراد صلح جو بوده و برای ادامه صلح حاضرند تا جان خود را فدا کنند. افراد علاقمند به رنگ سبز بسیار پرخور بوده و اغلب دچار اضافه وزن هستند. تحقیقات نشان داده سبز موجب تحریک غده هیپوفیز هم می شود.

سبز موجب ترشح هیستامین در خون شده و از این طریق به درمان آلرژی کمک می کند. سبز همچنین آرام بخش بوده و استرس، اضطراب و افسردگی را درمان کرده و با بهبود عملکرد مغز توانایی خواندن و نوشتن را افزایش می دهد. گفته می شود که این رنگ برای خانم های باردار بسیار مناسب است، چراکه از استرس آنها پیشگیری می کند.

روانشناسی رنگ در شخصیت

برای اغلب افراد این چنین است که طیف های مختلف یک رنگ واحد را بر دیگر رنگ ها ترجیح می دهند. البته منظور این نیست که آنها تمام لباس ها، اکسسوری ها، متریال های تزئینی و دکوری یا … خود را به صورت مونو کروم با این طیف رنگی انتخاب می کنند. منظور این است که در غالب انتخاب های خود از این رنگ استفاده می کنند.

حال همین رنگ می تواند در مورد شخصیتتان صحبت کرده و شما را معرفی کند. زیرا انتخاب رنگ مورد علاقه به صورت ناخودآگاه انجام شده و با خلقیات و حس و حال درونی انتخاب می گردد. طبق تعاریفی که پیش تر عنوان شد، اگر رنگ غالب شما قرمز است شما فردی جسور، اگر نارنجی است شما فردی شاد هستید.

استفاده از روانشناسی رنگ در درمان بیماری ها

  • در حال حاضر بسیاری از کشورها استفاده از رنگ ها را راهی موثر برای درمان و بهبود می دانند. در این کشورها از:
  • رنگ قرمز به عنوان تحریک کننده ذهن و تحریکات بدنی و همچنین افزایش گردش خون استفاده می شود.
  • از رنگ نارنجی به منظور افزایش سطح انرژی بدن و همچنین پاکسازی ریه ها استفاده می شود.
  • از رنگ آبی برای تسکین دردها و بیماری ها
  • از رنگ زرد به منظور پاکسازی بدن و همچنین اعصاب و روان
  • و از رنگ نیلی برای پاکسازی و رفع بیماری های پوستی استفاده می شود.

علم روانشناسی رنگ
علم روانشناسی رنگ

تست روانشناسی رنگ ها

در حال حاضر تست های روانشناسی رنگ مختلفی ایجاد شده است که تست لوشر یکی از معتبرترین آنهاست. لوشر معتقد است که ویژگی های شخصیتی را می توان با توجه به انتخاب رنگ، در افراد تشخیص داد. برای این منظور او ۸ کارت با رنگ های مختلف را طراحی و به افراد نشان داده و می خواهد تا با توجه به اولویت انتخاب کنند.

در این کارت ها دو دسته رنگ اصلی و فرعی وجود دارد، اصلی ها شامل سبز، آبی، قرمز و زرد، رنگ های فرعی شامل خاکستری، صورتی، بنفش و نارنجی هستند. نتایج برگرفته از تست روانشناسی رنگ ها حاوی نشانه های مربوط به ارزیابی های شخصی و توصیه های تخصصی در زمینه اجتناب از استرس و نشانه های جسمی ناشی از آن می باشد.

نتیجه تست روانشناسی رنگ لوشر

  • بر اساس این تست رنگ ها به شرح زیر تعبیر می شوند:
  • انتخاب رنگ آبی به این عنوان است که شما زندگی متعادلی دارید و برای رسیدن به چیزی که می خواهید از هیچ تلاشی دریغ نمی کنید.
  • اگر انتخاب اول تان قرمز است یعنی شما می خواهید تا هر چیز را که یاد دارید را به دیگران هم آموزش بدهید. در واقع از اینکه دیده می شوید، خوشحال هستید.
  • صورتی: شما آرام هستید و در لحظه زندگی می کنید.
  • خاکستری: فردی معقول، واقع بین و منطقی هستید. در کنار این موارد سادگی و حساسیت را هم اضافه کنید.
  • نارنجی: عاشق توجه کردن به جزئیات هستید و هر چیز کوچکی می تواند شما را شاد کند.
  • سبز: آرامش طلب هستید و معمولاً سعی می کنید که دنبال تعادل و آرامش باشید و همین ویژگی شما را تبدیل به یک فرد حامی، دوست و همسر خوب کرده است.

سخن پایانی

با توجه به موارد بالا، برای شما هم مشخص شد که رنگ ها چقدر مهم هستند و چطور می توانند روی زندگی و خلق و خو و حتی عادات ما تاثیر بگذارند. به همین علت است که این روزها توجه به روانشناسی رنگ ها اهمیت زیادی یافته و اغلب دکوراتیوها، پزشکان، صنایع و شرکت های بزرگ و کوچک و … به آن اهمیت می دهند.

تحریریه پزشک آشنا

پزشک آشنا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر