لطفا صبر کنید ...

بهترین روش درمان آفت دهان در کوتاه ترین زمان ممکن!

دی ۹, ۱۴۰۰ توسط پزشک آشنا0
treat-oral-plague-shortest-time-pezeshkashena-one.jpg

درمان آفت دهان

درمان آفت دهان یکی از قدیمی ترین موضوعاتی است که توسط بسیاری از پزشکان و حتی تعداد بسیاری از افراد در رده سنی های مختلف مورد پرس و جو و پیگیری قرار می گیرد. زیرا زمانی که شما به آفت دهان مبتلا می شوید، علاوه بر احساس درد و ناراحتی، نمی توانید برخی از نوشیدنی ها و خوراکی ها را میل کنید و حتی صحبت کردن برایتان سخت می شود. به همین علت رسانه اینترنتی پزشک آشنا بر این شد تا در این مطلب ابتدا در مورد علت و سپس در مورد درمان و حتی قرص آفت دهان صحبت کند.

روش درمان آفت دهان

آفت دهان یا به عبارتی دیگر زخم خوره زخم هایی هستند که غالباً در اندازه های کوچک در دهان یا پایه لثه ایجاد می شوند. همانطور که پیشتر هم اشاره شد، این زخم ها، صحبت کردن، نوشیدن و خوردن را برای افراد مشکل می کنند.

خوشبختانه آفت دهان مسری نبوده و نمی تواند از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا کند. اما این مشکل در افرادی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر اتفاق می افتد. درد حاصل از آفت دهانی معمولاً پس از چند روز کمتر می شود.

و در غالب موارد زخم حتی بدون هیچ درمانی پس از یک تا دو هفته بهبود می یابد. اما چنانچه آفت دهان بزرگ، دردناک و مزمن باشد لازم است تا فرد از روش های درمانی موثر استفاده کرده یا در اولین فرصت به پزشک مراجعه کند.

نکته جالب دیگری که در مورد آفت دهان وجود دارد، این است که زنان در طول زندگی شان بیشتر از مردان دچار آفت می شوند.

علت آفت دهان

هنوز علت آفت دهان به صورت دقیق و کاملاً درست شناسایی نشده است. اما آنچه که تاکنون مشخص شده، اینست که آفت دهان به دلایل مختلفی ایجاد می شود. گاز گرفتن ناگهانی لب یا گونه از داخل و حساسیت به برخی از غذاهای اسیدی، تند و یا حاوی گلوتن از مهمترین علل ایجاد آفت دهان هستند.

اما موارد دیگری از قبیل تمیز کردن بیش از حد دهان، آسیب حین درمان دهان و دندان، استفاده مداوم از خمیر دندان یا دهان شویه های حاوی لوریل سولفات سدیم، وجود یک نوع باکتری به نام “هلیکوباکتری پیلوری”.

کمبود برخی از ویتامین ها مانند ویتامین های گروه B، آهن، روی و فولات، استرس و تغییرات هورمونی هم می توانند باعث ایجاد آفت در دهان شوند.

انواع آفت دهان

شاید برایتان جالب باشد که بدانید آفت دهان هم انواع مختلفی دارد. آفت کوچک یا مینور، آفت بزرگ یا ماژول و آفت هرپتی فرم از شایع ترین انواع آفت دهانی هستند. آفت های کوچک، زخم های گرد یا بیضی شکلی هستند، که بدون باقی گذاشتن جای زخم در عرض یک تا دو هفته بهبود می یابند.

این نوع از آفت ها بر روی لب، زبان، لثه، داخل گونه و در موارد بسیار نادر روی سقف دهان ایجاد می شوند. گاهی اوقات ممکن است شما این آفت ها را به صورت گروهی یا خوشه ای ببینید. آفت های بزرگ، از آفت های کوچک بزرگتر و عمیق تر بوده و لبه های نامنظمی دارند.

بهبود این نوع از آفت ها تقریباً ۶ هفته زمان لازم دارد. آفت دهانی بزرگ جای زخم بلند مدتی را در دهان به جای می گذارند. آفت های هرپتی فرم هم نمونه دیگری از آفت هستند که اغلب به اندازه نوک سوزن بوده اما در گروه های ۱۰ تا ۱۰۰ تایی ظاهر می شوند.

این دسته از آفت ها هم لبه های نامنظی دارند و در اغلب موارد بدون برجای گذاشتن جای زخم در مدت یک تا دو هفته به صورت خودبه خود بهبود می یابند. معمولاً این نوع از آفت دهانی با درد بیشتری همراه است.

روش درمان آفت دهان
روش درمان آفت دهان

برای آفت دهان چه بخوریم ؟

در شرایط عادی این بیماری طی ده روز به طور کامل بهبود می یابد. اما با ین وجود برخی از خوراکی ها هستند که می توانند به درمان آفت دهان و بهبود سریع تر آن کمک کنند. مواردی که در ادامه عنوان می شود از موثرترین این خوراکی ها هستند:

ماست نمونه ای یکی از خوراکی ها است که به علت داشتن پروبیوتیک مانند یک صافی عمل کرده و تنها اجازه ورود باکتری های مفید را به دهان می دهد. علاو.ه بر این خنکی ماست خود می تواند به عنوان کاهنده درد و سوزش ناشی از ایجاد آفت دهان باشد.

براساس مطالعات انجام شده مصرف مکمل ویتامین ۱۲B حتی در کسانی که با کمبود این ویتامین مواجه نیستن هم مانع از برگشت مجدد آفت دهان می شود. علاوه بر این مصرف سایر مکمل های گروه B نیز می تواند درمان آفت دهان را تسریع کند. زیرا کمبود این ویتامین ها خود دلیلی بر به وجود آمدن آفت دهان هستند.

از سویی دیگر ویتامین C هم یکی دیگر از مکمل هایی است که می تواند در ترمیم غشای مخاطی دهان موثر بوده و به درمان آفت دهان کمک کند. معمولاً مصرف خوراکی هایی که حاوی ویتامین C هستند در بسیاری از افراد آفت دهان را بهبود می دهد.

قرص آفت دهان

در شرایطی که آفت دهان درد بسیار زیادی دارد می توانید از قرص آفت دهان استفاده کنید. قرص های جویدنی مثل پپتو بیسمول، تامس، رولایدز از جمله قرص هایی هستند که در بهبود و درمان آفت دهان موثرند.

به طور کلی سوزش و درد ناشی از آفت دهان در اثر تاثیر آنزیم های گوارشی بر روی بافت های دهان می باشد. به همین علت استفاده از قرص های آنتی اسیدی در این زمینه می توانند به عنوان کاهنده درد سوزش مورد استفاده قرار بگیرند.

زمانی که قرص آفت دهان به طور مستقیم بر روی آفت قرار می گیرد هم موثر است. برای این کار کافیست بگذارید قرص تا زمانی که کاملاً حل شود بر روی آفت بماند. البته لازم است توجه داشته باشید که تعداد و میزان مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک تجویز شود.

درمان آفت دهان به کمک شیرین بیان

تحقیقات نشانگر این موضوع است که کسانی که دچار آفت دهان هستند، اگر روزانه ۳ تا ۴ بار از دهان شویه شیرین بیان استفاده کنند درد بسیار کمتری را نسبت به سایرین تجربه می کنند. تقریباً بین ۵۰ تا ۷۵ درصد این افراد در رو اول علائم بهبود را مشاهده و طی سه روز به طور کامل بهبود پیدا می کنند.

برای تهیه این دهان شویه کافیست نصف قاشق چای خوری شیرین بیان را با یک چهارم فنجان آب گرم مخلوط کرده و چند مرتبه در روز دهانتان را با این دهان شویه بشویید. علاوه بر این می توانید از چای کیسه شیرین بیان استفاده کرده و آن را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی آفت دهان خود بگذارید.

روش درمان آفت دهان
روش درمان آفت دهان

درمان آفت دهان با یخ

اگر دچار آفت دهان شده اید می توانید از یخ برای درمان و بهبود درد آن هم استفاده کنید. مکیدن مکعب های کوچک یخ می تواند در مدت زمان کوتاهی درد ناشی از آفت دهان را تسکین داده و سوزش و التهاب آن را کم کند.

زیرا زمانی که یخ بر روی آفت یا محیط دهان قرار می گیرد، باعث سرد شدن دهان می شود. این سردی جریان خود به سمت آفت دهان را کاهش داده و در نتیجه این کاهش خونرسانی درد و تورم آفت هم کاهش پیدا می کند.

درمان آفت دهان با چای و جوش شیرین

یکی از بهترین گیاهانی که می توان برای درمان آفت دهان از آن استفاده کرد، چای سیاه است. تانن موجود در چای سیاه تاثیر مستقیمی بر روی آفت دهان می گذارد. پس اگر به آفت دهان مبتلا شده اید می توانید چای کیسه ای سیاه را به صورت مستقیم بر روی آفت قرار داده و یا از چای ولرم به عنوان دهان شویه استفاده کنید.

جوش شیرین هم از دیگر موادی است که در درمان آفت دهان موثر است. زیرا خاصیت قلیایی جوش شیرین موجب خنثی شدن اسیدهایی می شود که درد و سوزش هنگام ابتلا به آفت دهان را ایجاد می کنند.

از طرفی دیگر جوش شیرین با پاکسازی دهان از باکتری های مضر به بهبود سریع و درمان آفت دهان کمک می کند. برای استفاده از این روش کافیست یک قاشق چای خوری جوش شیرین را در نصف لیوان آب حل کرده و دهانتان را با این محلول بشویید.

همانطور که گفته شد، اغلب آفت ها به صورت خودبه خود درمان می شوند. اما چنانچه این حالت اتفاق نیفتد و یا مواردی از قبیل:

  • به وجود آمدن احساس تنبلی و کسالت پس از ایجاد آفت دهان
  • عود کردن آفت
  • ایجاد آفت بسیار بزرگ
  • گسترش آفت دهان تا لب
  • بهبود نیافتن زخم پس از سه هفته
  • ایجاد آفت های جدید قبل از بهبود آفت های قدیمی
  • تسکین نیافتن درد علی رغم استفاده از مسکن
  • ابتلا به تب یا اسهال همراه با ایجاد آفت دهان
  • سخت شدن بسیار زیاد خوردن و آشامیدن حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

پیشگیری از ایجاد آفت دهان

خوشبختانه روش های ساده ای وجود دارد که شما به کمک آنها می توانید از ابتلا به آفت دهانی پیشگیری کنید. به عنوان مثال برای پیشگیری از ایجاد آفت در دهان می توانید از خوردن غذاهایی که باعث تحریک دهان می شوند.

مانند میوه های اسیدی همچون پرتقال، گریپ فروت، آناناس و همچنین آجیل و چیپس یا هر خوراکی پر ادویه دیگری خودداری کنید.

همچنین صحبت نکردن حین غذا از دیگر مواردی است که می تواند با کاهش آفت دهان کمک کند. زیرا صحبت کردن حین خوردن غذا احتمال گاز گرفتن تصادفی داخل گونه ها و دهان و در نتیجه ایجاد آفت دهان را افزایش می دهد.

و البته رعایت بهداشت دهان و دندان استفاده از دهان شویه مناسب و همچنین خواب کافی از دیگر مواردی است که به پیشگیری از آفت دهان کمک می کند. خواب کافی نه تنها از ایجاد آفت دهان بلکه از صدها بیماری دیگر هم جلوگیری می کند.

آیا آفت دهان خطرناک است؟

آفت نوعی بیماری است که هنوز علت آن به درستی مشخص نشده است. در بسیاری از موارد ممکن است آفت بدون هیچ دلیل ظاهری در فردی که تن سالمی دارد ایجاد شود. در برخی از موارد هم آفت به علت ابتلا به بعضی از بیماری ها ایجاد می شود.

یکی از مهمترین نکات در مورد آفت دهان این است که این زخم ها عفونی یا واگیردار نیستند و در اغلب موارد به صورت خودبه خود از بین می روند. اما اگر آفت بعد از سه هفته بهبود نیافت باید به دندانپزشک مراجعه شود.

در این گونه موارد دندانپزشک دهان را معاینه می کند تا مطمئن شود که به غیر از وجود آفت مشکل جدی دیگری مانند سرطان دهان وجود ندارد.

سخن پایانی

اگر بخواهیم به طور خلاصه در مورد آفت دهان صحبت کنیم باید بگوییم که آفت دهان معمولاً موضوع خطرناکی نیست و اغلب روش های درمان آفت دهان بر روی تسکین درد و سرعت بخشیدن به روند بهبود تمرکز دارند.

تاکنون هیچ روش درمانی ایجاد نشده که برای همیشه مانع از ایجاد مجدد آفت هان بشود. بنابراین استفاده از روش های پیشگیری در این زمینه می تواند موثرترین راه برای ابتلای مجدد به آفت دهان باشد.

تحریریه پزشک آشنا

 

پزشک آشنا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر