لطفا صبر کنید ...

تبخال چیست و چگونه درمان می شود ؟

فروردین ۵, ۱۴۰۱ توسط پزشک آشنا0
herpes-treated-pezeshkashena-one.jpg

تبخال

چرا بعضی از افراد به صورت پیاپی دچار این عارضه می شوند و برخی دیگر در طول زندگی هیچ گاه تبخال را تجربه نمی کنند؟ آیا راهی برای درمان همیشگی تبخال وجود دارد؟ و … با توجه به شیوع بالای تبخال در بین عموم مردم، رسانه اینترنتی پزشک آشنا تصمیم دارد تا در این مطلب در مورد اینکه تبخال چیست و چگونه درمان می شود صحبت کرده و همه آنچه که باید یک فرد در این خصوص بداند را عنوان کند. پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب فوق العاده همراه ما باشید.

تبخال چیست و چگونه درمان می شود؟

پیش از اینکه بخواهیم در مورد اینکه تبخال چیست و چگونه درمان می شود صحبت کنیم بهتر است با تبخال و علت بروز آن آشنا شویم. در واقع این عارضه در اثر ابتلا به یک نوع ویروس به نام هرپس سیمپلکس یا HSV ایجاد می شود. این ویروس می تواند اطراف لب یا ناحیه تناسلی شما را درگیر نماید.

شکل و وسعت تبخال از کمی برآمدگی مایل به قرمز تا تاولهای بزرگ و پر از مایع عفونی می تواند متغیر باشد. بعضی از افراد ممکن است به صورت دوره ای به این ویروس مبتلا شوند، این در حالی است که دسته دیگر از مردم تنها یک بار تبخال را تجربه کرده و پس از آن ویروس در بدن آن ها غیر فعال می شود.

البته این موضوع را به یاد داشته باشید که حتی اگر ویروس در بدن شما به صورت غیر فعال باشد، باز هم محرک هایی وجود دارند که می توانند باعث فعال شدن دوباره آن شوند.

محرک هایی که باعث دوباره فعال شدن ویروس غیر فعال می شوند.

  • تب یا ابتلا به برخی از بیماری ها
  • ترس ناگهانی
  • استرس
  • آسیب روحی
  • قاعدگی
  • و قرار گرفتن در معرض نورخورشید یا آفتاب سوختگی.

از مواردی هستند که می توانند باعث فعال شدن دوباره ویروس غیر فعال بشوند. البته متخصصان عقیده دارند که شدت این بیماری با گذشت زمان کاهش پیدا می کند.

زیرا بدن پس از مدتی شروع به تولید آنتی بادی کرده و با این ویروس مقابله می نماید. البته چنانچه فردی سالم دچار این بیماری شود، معمولاً هیچ عارضه ای برای او ایجاد نشده و تبخال پس از چند روز به صورت خودبه خود از بین می رود.

چه کسانی در معرض ابتلا به ویروس تبخال هستند؟

در ابتدا بهتر است بدانید که ابتلا به این ویروس به سن خاصی محدود نشده و ممکن است شخص در هر سنی به آن مبتلا شود. اما ابتلا به این ویروس به این موضوع بستگی دارد که شما تا چه حدی در معرض این ویروس قرار بگیرید.

در مورد تبخال تناسلی هم، افرادی که بیشتر رابطه های پرخطر و بدون کاندوم را تجربه می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این نوع از تبخال قرار دارند. سایر عواملی که باعث افزایش ریسک ابتلا به این بیماری می شوند، عبارتند از:

  • ضعیف بودن سیستم ایمنی
  • داشتن چندین شریک جنسی
  • برقراری رابطه جنسی در سنین پایین
  • ابتلا به عفونت های مقاربتی مختلف.

تبخال چیست ؟
تبخال چیست ؟

چگونه می توانیم متوجه شویم که به تبخال مبتلا شده ایم؟

اکثر افرادی که دچار تبخال می شوند، در وهله اول سوزن سوزن شدن ناحیه مبتلا را تجربه می کنند. خارش یا سوزش و به دنبال آن ایجاد زخم و تاول از دیگر نشانه های ابتلا به تبخال است که روی لب و اطراف دهان و یا ناحیه تناسلی ایجاد می شود.

نکته جالبی که در مورد این عارضه باید بدانید این است که علائم و نشانه های ابتلا در نوبت اول معمولاً پس از گذشت بازه زمانی ۲ الی ۲۰ روز بعد از قرار گرفتن و درگیر شدن بدن با این ویروس آشکار می شود.

انواع تبخال

به طور کلی دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد. نوع اول این ویروس که به HSV1 معروف است، باعث به وجود آمدن تبخال در اطراف دهان و لب ها می شود. نوع دوم این ویروس هم که به HSV2 مشهور است، موجب ظاهر شدن تبخال در ناحیه تناسلی می گردد.

در هر دو مورد، ویروس وارد اپیدرم (سطحی ترین لایه پوست) شده و باعث به جود آمدن ضایعات پوستی می گردد. این ضایعات باز بوده، تمایل به تکرار دارند و از طریق تماس پوستی با فرد دیگر علاقمند به انتشار می باشد.

آیا راهی برای درمان همیشگی تبخال وجود دارد؟

همانطور که اشاره کردیم برای بسیاری از افراد این موضوع سوال است که تبخال چیست و چگونه درمان می شود ؟ و آیا راهی برای درمان دائمی آن وجود دارد یا خیر؟ اما متاسفانه در خصوص این موضوع باید بگوییم که تاکنون هیچ راهی برای درمان همیشگی آن پیدا نشده است.

در واقع زمانی که ویروس به بدن شما منتقل می شود، برای همیشه مهمان بدن شما می ماند و روش هایی درمانی که گفته و تجویز می گردند، صرفاً به منظور بهبود زخم ها و پیشگیری از شیوع آن می باشند.

البته ناگفته نماند که در اغلب موارد این زخم ها بدون نیاز به هر گونه دارو و یا درمانی به خودی خود از بین می روند. اما این روش ممکن است کمی زمان بر باشد. اما در این بخش بهتر است عنوان کنیم که در سال های اخیر آزمایشات امیدوار کننده ای در مورد واکسن تبخال انجام شده است.

ولی هنوز هیچ کدام از این آزمایش ها به مرحله انسانی کاملاً موفق با اثر بخشی کافی برای انسان به بازار عرضه نشده است. به هر حال خبر خوب اینست که این آزمایش ها همچنان در حال تکرار و تکمیل شدن هستند.

دارو برای درمان و پیشگیری از تبخال

برای افرادی که می خواهند در زمینه تبخال چیست و چگونه درمان می شود اطلاعاتی کسب کنند، باید بگوییم که برخی از داروها از قبیل فامسیکلوویر، داروهای ضد ویروسی و برخی از روش های خانگی مانند استفاده از نشاسته و … هستند که می توانند به درمان تبخال لب و تناسلی کمک کنند.

فامسیکلوویر:

این دارو به کاهش انتقال این ویروس از فرد مبتلا به دیگران کمک می کند. البته در کنار این موضوع، فامسیکلوویر در کاهش شدت بیماری و تعداد دفعات آن نیز موثر می باشد. این دارو هم به صورت قرص و هم به صورت پماد در داروخانه وجود دارد.

در مواردی که علائم بیماری به صورت شدید بروز کند، ممکن است پزشک از فامسیکلوویر به صورت تزریقی استفاده نماید.

تبخال چیست ؟
تبخال چیست ؟

داروهای ضد ویروسی

استفاده از داروهای ضد ویروسی هم مانند فامسیکلوویر باعث کاهش شدت بیماری و همچنین کوتاهتر شدن زمان بیماری می گردد. دوره مصرف این داروها با توجه به تعداد دفعات عود کردن تبخال و همچنین شدت آن تعیین می شود.

مصرف روزانه این دسته از داروها خطر انتقال تبخال به شریک جنسی را به طور چشمگیری کاهش می دهد.

روش های خانگی درمان تبخال

برای بسیاری از افرادی که در زمینه تبخال چیست و چگونه درمان می شود پیگیر هستند، روش های خانگی نیز بسیار جذاب است. در این خصوص می توان به استفاده از نشاسته ذرت و یا ژل آلوئه ورا اشاره کرد.

هر یک از این دو مورد می تواند برای افراد نتایج مشابهی داشته باشد. برای استفاده درمانی بهتر است یکی از این دو مورد را انتخاب کرده و در طول روز چندین بار آن را بر روی تبخال خود قرار دهید.

استفاده از کمپرس سرد

قرار دادن یخ در ساعات اولیه بروز تبخال هم می تواند نتیجه خوبی در کاهش شدت تبخال و هچنین کوتاه شدن دوره بهبود داشته باشد. اما نکته قابل توجه این است که شما نباید یخ را به صورت مستقیم بر روی این ناحیه بگذارید.

لازم است آن را در یک دستمال نخی پیچیده و سپس دستمال را بر روی تبخال گذاشته و بردارید و این روند را تکرار کنید.

روش های پیشگیری از ابتلا به تبخال

با توجه به اینکه هیچ روشی برای درمان قطعی تبخال وجود ندارد بنابراین بهترین راه پیشگیری ازابتلا به آن می باشد. برای اینکار بهتر است از تماس فیزیکی با افرادی که به این ویروس مبتلا هستند خودداری کنید.

همچنین لازم است از به اشتراک گذاشتن وسایلی مانند لیوان، حوله، لوازم آرایشی به خصوص رژ لب، لباس، ظروف غذاخوری به صورت جدی پرهیز کنید. در طول بروز و تشدید علائم تبخال از بوسیدن، رابطه جنسی دهانی و یا هر نوع فعالیت جنسی دیگری که می تواند باعث انتقال ویروس تبخال بشود، پرهیز کنید.

حین استفاده از دارو از پنبه استفاده کنید تا تماس را به حداقل برسانید. البته شستن کامل دست ها بعد از این کار هم ضروری می باشد. تماس جنسی با افرادی که مبتلا به تبخال نوع دوم هستند، ممنوع بوده و باید فرد مبتلا تا درمان کامل از برقراری رابطه جنسی خودداری نماید.

خانم های باردار مبتلا به این ویروس ممکن است نیاز به استفاده از داروهای خاص داشته باشند، تا به کمک آن ها از سرایت و ابتلای جنین به تبخال پیشگیری کرده باشند.

سخن پایانی

و در انتهای این مطلب در مورد اینکه تبخال چیست و چگونه درمان می شود باید عنوان کنیم که همانطور که متوجه شدید، تا کنون هیچ روش دائمی برای درمان تبخال لب یا ناحیه تناسلی پیدا نشده است.

اما با گذشت زمان و در صورت ابتلا دوره ای با کمی دقت می توانید محرک های خود را شناخته و آنها را کنترل کنید. خبر خوب این است که عفونت تبخال حتی اگر نگران کننده به نظر برسد اما باز هم قابل کنترل است.

تحریریه پزشک آشنا

پزشک آشنا


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


تماس با ما

ashena.contract@gmail.com

تهران

آخرین مطالب
logo-white-pezeshkashena

هدف ما در رسانه اینترنتی پزشک آشنا افزایش سطح اطلاعات افراد جامعه و نیز ارائه خدمات آنلاین پزشکی و سلامت است.
تا افراد در کمترین زمان ممکن پزشک مورد نظر خود را بیابند. در این راستا بانک جامعی از اطلاعات پزشکان و مقالات زیبایی و سلامت را برای شما عزیزان آماده نموده ایم.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای رسانه اینترنتی پزشک آشنا محفوظ می باشد. طراحی و بهینه سازی توسط اف تی سنتر